Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Könyvajánló

A szövegeket válogatta, valamint az előszót írta Kerékfy Márton
Rózsavölgyi Kiadó
2010
Ligeti György az európai modern zene meghatározó alakja volt. Azok közé tartozott, akik szóban és írásban egyaránt rendszeresen megnyilatkoztak - nem csupán saját műveikről, hanem mások alkotásairól, valamint a művészet és a művészeti élet általános kérdéseiről is. A modern zenével foglalkozó szak- és ismeretterjesztő irodalom Ligeti jó néhány szövegére - akárcsak Karlheinz Stockhausen, Pierre Boulez vagy John Cage írásaira - már évtizedek óta "alapszövegként" hivatkozik. Ligeti idegen nyelven fogalmazott írásai közül magyarul mind ez idáig mégis csupán néhány volt hozzáférhető. Ezt a hiányt pótolja ez a kötet, amely a zeneszerző írásainak első magyar nyelvű gyűjteménye. A tematikus fejezetekre osztott, száznál is több anyag között találhatók önéletírások, alkotói önvallomások, zenei ismeretterjesztő cikkek és elemző tanulmányok, továbbá szerzői kommentárok valamennyi Ligeti-műhöz.
 
Megosztás
 
Andreas Oplatka
Libri
2019
Napjaink egyik legkeresettebb karmestere zenészcsaládba született Budapesten, s már fiatalon Hans Swarowsky mesterosztályába került a Bécsi Zeneakadémián. Oplatka András életrajzi kötetében a világhírű művész karrierjét követi végig, s eközben nem csupán egy lenyűgöző pályakép és életszemlélet bontakozik ki előttünk, de a 20. századi magyar és európai történelemről is átfogó képet kaphatunk.
 
Megosztás
 
Jávorszky Béla Szilárd
Kossuth
2019
"A hetvenes évek derekára nekilendült népzenei revival - élén a Sebő együttessel és a Muzsikással - nemcsak a magyar parasztzene, hanem a magyarországi délszláv zenei hagyományok reneszánszát is meghozta." Ennek legrégebbi és egyben legfontosabb képviselője a Vujicsics együttes. A CD-mellékleten a rájuk nagy hatást gyakorló gyűjtésekből hallható válogatás.
 
Megosztás
 
Tina Turner
Kossuth
2019
Tina Turner a rock and roll koronázatlan királynője, élő legenda. Ebben a megdöbbentően őszinte és szívmelengető önéletrajzban egyedülálló karrierjéről és magánéletéről egyaránt beszámol.
 
Megosztás
 
Tiszai Luca
SZEK JGYFK
2019
Ez a gyűjtemény azt a célt szeretné szolgálni, hogy megismertesse a zene és más tantárgyak közös fejlesztési lehetőségeit a gyakorlati alkalmazás reményében. Szól mindazoknak, akik szeretnék megtapasztalni és megtapasztaltatni ezt az élményt és megérteni az összefüggéseket...
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Murzsa Tímea
NKA Hangfoglaló Program könyvek
2018
A kötet interjúalanyai párhuzamos világokból jöttek: a beat, a dzsessz, a tánczene színtereirõl, az énekelt versek és a folkzene irányából, a társművészetek felől és szervezői berkekből. Mégis, emlékeik számos ponton kapcsolódnak, és reményeink szerint általuk átfogó és hiánypótló képet kaphat az olvasó a Kádár-korszak zenei érájáról. Koós János, Szántó Erzsi, Poór Péter, Szörényi Szabolcs, Csuka Mónika, Szűcs László, Sebő Ferenc, Huzella Péter, Krulik Zoltán, Bakos István, Gesler György, Kövér Péter életútja.
 
Megosztás
 
Mohayné Katanics Mária
Flaccus
2019
Énektanárok, kórusvezetők, énekkari tagok nap mint nap találkozhatnak Kodály kórusműveivel. Az ő betanítói, előadói munkájukat szeretné segíteni ez a könyv. A magyarázatok, elemzések, módszertani tanácsok nemcsak jelen válogatásunk kórusműveihez alkalmazhatók, hanem egyéb művek elemzésekor is. A művek válogatásában a szerzőt az a szempont vezette, hogy különböző nehézségi fokú, illetve különböző eszmei-hangulati töltésű művekről essék szó, amellett változatos zenei megoldásokat, karvezetői problémákat is bemutasson.
 
Megosztás
 
Nagy Gyöngyvér
Virtuális Nagybánya Egyesület
2018
A Csíkszeredában élő Nagy Gyöngyvér, amikor kutatni kezdte ükanyja testvérének életpályáját, nem hagyta annyiban a dolgot, s a családi legendáriumból, sőt a kulturális köztudatból is kieső elődről minden fellelhető dokumentumot összegyűjtött, ennek eredménye lett a Muhi Sándor képzőművész-művészettörténésszel közösen összeállított kötet.
 
Megosztás
 
Orvos András
Arcus
2019
„…Az évfordulós albumom, amit az Arcus megpályázott, nem egy bibliográfia, hanem pályafutásomnak egy olyan ízelítő összefoglalója, amibe a festményeimről rendelkezésre álló legjobb, nyomdakész fotókból válogattunk úgy, hogy azért a fontosabbnak ítélt munkák benne legyenek, megnyitó szövegekkel, tanulmányrészletekkel kiegészítve." (Orvos András)
 
Megosztás
 
Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.
2018
A kötet részben a látogatóközpont barokk konyhájában is megtalálható Dobos C. József szakácskönyve alapján született meg Kadosa Zoltán fotográfus képeivel, míg az ételeket Petrovics György országosan elismert foodstylist varázsolta újjá.
 
Megosztás
 
Bodnár Zalán
Twister Media
2015
Ez a lenyűgöző, interaktív kincseskönyv elmeséli az ötvenes évek magyar válogatottjának, a világhírű Aranycsapatnak a történetét, kiegészítve a riporterlegenda szepesi György visszaemlékezéseivel, több száz különleges fényképpel, köztük a Puskás intézet még sehol sem publikált fotóival és 39 ritka emléktárggyal - belépőjeggyel, műsorfüzettel, autogramkártyával, képeslappal, poszterrel -, amelyeket kézbe véve a nagy sikerek helyszínén, a negyvenes-ötvenes években érezheti magát, aki lapozgatja a kincseskönyvet, ezt a műfajában Magyarországon újdonságnak számító különleges kiadványt.
 
Megosztás
 
Ordasi Péter
Kalota Művészeti Alapítvány: Napkút
2019
Dr. Ordasi Péter három alkotást, egy irodalmi, egy zenei és egy népművészeti remekművet állított egymás mellé közös témájuk, a csodálatos égi szarvas kapcsán. A kecskeméti gyökerekkel is rendelkező zenepedagógus mindhárom mű – Nagy László Csodafiu-szarvas című költeménye, Kocsár Miklós Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze kórusműve, illetve Páll Antal korondi fazekas tányérja – közös forrásaként és ihletőjeként a magyarság egyik legrégibb hagyományát, a regölést jelölte meg.
 
Megosztás
 
Charles R Cross
Cser Kiadó
2019
A könyv megírását 4 év kutatómunka és több mint 400 interjú előzte meg. A szerző kivételes hozzáférést kapott Cobain publikálatlan naplóihoz, dalszövegeihez, családi fotóihoz és rengeteg dokumentumhoz, amelyek alapján páratlan részletességgel rekonstruálta az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb zenei ikonjának életét az aberdeeni gyerekkortól a híressé váláson át egészen az öngyilkosságig.
 
Megosztás
 
Kunkovács László
Határ Győző Városi Könyvtár
2019
„Könyvem ágas-bogas, mint az életünk. Korrajz, néprajz, itt-ott nagycsaládunk története. Megerősítést ad kettőszáznál több fényképem, melyeket javarészt ötven-hatvan évvel ezelőtt készítettem." (A szerző)
 
Megosztás
 
Andrási Dorottya
Országház Könyvkiadó
2019
Steindl Imre, az Országház építésze, a neogótikus stílusú épület tervezése során alárendelt szerepet szánt a szobrászati és festészeti alkotásoknak. A belső díszítésbe simuló díszítőfestés és a vele színben harmonizáló szobrászati alkotások mellett a falfestészeti alkotásokat mintegy kompromisszumos megoldásként még el tudta fogadni, de az olajképek elhelyezését elvetette. Ezért érdekes, hogy Munkácsy Mihály, az akkor már ünnepelt, külföldön élő magyar festőzseni mégis megbízást kapott a nemzeti történelem fontos mozzanatát, a honfoglalást ábrázoló kép megfestésére, melyet az Országházban terveztek elhelyezni. Azonban az 1902- ben elkészült épületben a festmény mégsem kapott helyet; erre több mint húsz évet kellett várni. Az Országházi séták sorozat jelen kötete igyekszik teljes körűen bemutatni Munkácsy Honfoglalás című festményéhez kapcsolódó izgalmas történeteket a mű keletkezési körülményeinek és fogadtatásának bemutatásától kezdve a korabeli honfoglalás-ábrázolások áttekintésén át egészen a festmény utóéletének követéséig.
 
Megosztás
 
Nátyi Róbert
Tornyai János Múzeum
2018
A szerző a több száz Endre Béla-alkotás áttekintésén túl, a művész levelezését, önéletrajzi jellegű szövegeit, valamint a korabeli sajtó tudósításait, híreit is beépítette munkájába.
 
Megosztás
 
Gazda József
Artprinter
2018
„Kós András szikár, szűkszavú, elsősorban önmagával szemben szigorú, életvitelében, alkotó munkájában pontos, céltudatos, józanul következetes ember volt. Ez a szikárság, szűkszavúság, szigorú pontosság, s a következetességéből fakadó józanság alkotó munkájának is jellemzője. Szobrokat, szoborembereket formál." /Gazda József/
 
Megosztás
 
S. Turcsányi Ildikó et al
Békés Önkormányzat
2019
 
Megosztás
 
Sánta Ákos
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár
2018
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Rózsafalvi Zsuzsanna
OSZK
2018
Az „Én kis hazám a nagy hazában" című, magyar–angol kétnyelvű kötet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Arany János Művelődési Egyesület gondozásában jelent meg. 2017 volt az Arany János bicentenárium éve, melynek keretében az OSZK is számos Arany Jánoshoz köthető esemény megszervezésében, kiadványok szerkesztésében és kiadásában vett részt, ugyanakkor bekapcsolódott a nagyszalontai Csonka-torony felújításának, és a nagyszalontai Arany-hagyaték restaurálásának a munkájába is. A mostani kiadvány is ennek a restaurálásának az eredménye, ugyanis Nagyszalontáról 800 lapnyi dokumentum került az OSZK-ba, ahol restaurálták és digitalizálták, egyúttal pedig rendszerezték is azokat, és az így megújított formában kerültek vissza tavaly nyáron Nagyszalontára.
 
Megosztás
 
Poós Zoltán
Kalligram
2017
Az Étvágy az imákra című regény különös utazásra hívja olvasóját, aki bejárhatja a rendszerváltás Magyarországát. Kádár János temetésének napján, 1989. július 14-én Vitus István elhagyni készül egy számmal jelölt majorságot, Budapestre költözik, és amint egyre távolodik a gyerekkor vidékétől, úgy építi fel magában az egykori Pereget, ad identitást a településnek, ahogy önmagát keresi az ország is, és persze, maga a tizennyolc éves Vitus. Ezen a bizonyos napon, megtörténik vele minden, a szex, a drog és a rock and roll. És a legfontosabb: szerelmes lesz. Alig egy évvel később, a taxis blokád idején, már az esküvőjére készül, ami könnyen lehet, hogy elmarad, és olyan kudarccal végződik, mint amilyen elveszettnek tűnt a hitét vesztett ország is a szabad választások után, 1990 októberében.
 
Megosztás
 
Magyar Gábor
Magyar Természettudományi Múzeum
2018
A kötet 455 olyan – hivatásos vagy amatőr – ornitológus életrajzi adatait tartalmazza, akik Magyarországon születtek, Magyarországon madártannal foglalkoztak, magyarul vagy magyarországi madárvilággal kapcsolatban tudományos közleményeket, könyveket jelentettek meg, vagy a magyar madártan ügyét bármilyen egyéb módon segítették.
 
Megosztás
 
Poós Zoltán
Corvina
2018
A Rock & Roll Áruház azokat az éveket idézi meg, amikor a rock & rollra még nem úgy tekintettünk, mint egy közműszolgáltatásra, amikor a divat, az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, amikor a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett, amikor nemcsak az igazi szerelemben illet kételkedni, de az igazi Levi's farmerben, vagy az igazi Lacoste pólóban is.
 
Megosztás
 
Buga László
Zrínyi
2019
A magyar katonai térképészet gyökerei egészen a XVIII. század közepéig nyúlnak vissza, ám az önálló magyar katonai térképészet első szervezetének létrejöttére csak a Monarchia felbomlása után nyílt lehetőség. Mégis, az átmenet szinte zökkenőmentes volt, ami jól példázza, hogy katonatérképészeinket mindenkor magas színvonalú szakmai tudásuk és a szakma iránti elkötelezettségük segítette át a történelem viharain. E könyv az ő munkájukat mutatja be és állít emléket történelmi jelentőségű tevékenységüknek, amelyről az elmúlt száz esztendőben tanúbizonyságot tettek.
 
Megosztás
 
Hamburger Klára
Rózsavölgyi
2019.
A fordítóként és szerkesztőként is komoly életművet maga mögött tudó Szabolcsi-díjas zenetörténész, Hamburger Klára a 20. század második felében felvirágzó Liszt-kutatás egyik legjelentősebb, nemzetközileg ismert alakja. A most megjelenő tanulmánykötet egy hosszú és gazdag kutatói életút megkoronázása: ismertebb és kevésbé ismert - ma azonban csak nehezen hozzáférhető - írásait gyűjti egybe. A tanulmányok között egyaránt helyet kapnak átfogó témákat tárgyaló írások - Wagner és Liszt barátsága, Liszt cigányzene-fogalma, az utókor képe Lisztről -, a zeneszerző ismert kortársaihoz fűződő viszonyát áttekintő szövegek, s persze zenei kérdéseket tárgyaló, elemző jellegű cikkek.
 
Megosztás